Micoza piciorului: simptome, cauze și remedii

Micoza piciorului (numită și piciorul atletului) este o infecție a pielii și/sau a unghiilor cauzată de proliferarea ciupercilor patogene (micete), care sunt foarte răspândite în mediul înconjurător.

Această afecțiune este foarte frecventă și poate provoca disconfort și neplăceri, dar, din fericire, poate fi tratată cu ușurință.

Simptomele micozei piciorului pot varia de la o persoană la alta, manifestându-se de obicei prin pete albe sau roșiatice, piele solzoasă și unghii care își schimbă culoarea și textura (de obicei, devenind groase și gălbui). Cele mai frecvente simptome includ:

  • Mâncărime intensă
  • Înroșirea pielii
  • Exfoliere sau descuamare a pielii
  • Piele uscată sau crăpată
  • Blistere sau furuncule pe piele
  • Miros neplăcut

CAUZE POSIBILE.

Este o afecțiune răspândită în întreaga lume. Afectează cel mai frecvent persoanele în vârstă, adulții și persoanele care poartă șosete sau pantofi din materiale nerespirabile.

Micoza piciorului este cauzată de o infecție fungică care se dezvoltă bine în mediile calde și umede, precum cele care se găsesc în interiorul pantofilor și șosetelor transpirate. Ciupercile care provoacă infecția pot fi contractate în locuri publice, cum ar fi dușurile, piscinele și sălile de sport. În plus, persoanele care transpiră excesiv sau care poartă pantofi închiși pentru perioade lungi de timp prezintă un risc mai mare de a dezvolta micoza piciorului.

Căldura și umiditatea din zonă facilitează, de fapt, proliferarea ciupercilor patogene. Dușurile publice, piscinele și vestiarele sunt locuri care pot favoriza transmiterea micozelor între persoane.

TRATAMENTE.

Tratamentul micozei piciorului depinde de gravitatea infecției.

Pentru cazurile ușoare, se recomandă să se păstreze picioarele curate și uscate și să se utilizeze creme sau pudre antifungice pentru a reduce mâncărimea și inflamația.

Pentru cazurile mai severe, există tratamente cu medicamente antifungice, fie pe cale topică (unguente, spray-uri, pulberi, glazuri), fie pe cale sistemică (capsule orale). Primele sunt indicate pentru infecțiile superficiale. Dacă tratamentul eșuează sau apar recidive, se recurge la tratament sistemic.

PREVENȚIE.

Câteva bune obiceiuri pot ajuta la prevenirea acestei infecții fungice enervante:

Folosiți încălțăminte respirabilă.
Practicați zilnic igiena picioarelor, având grijă să uscați bine spațiile interdigitale.

Lăsați șosetele și încălțămintea să se usuce după utilizare.

Folosiți întotdeauna papuci în băi, vestiare sau dușuri publice.
Evitați încălțămintea prea strâmtă.
Pentru cei care fac sport, este esențial să schimbați regulat pantofii și șosetele transpirate și să folosiți papuci sau sandale în locuri publice, cum ar fi dușurile din sălile de sport.
În concluzie, micoza piciorului este o afecțiune frecventă care poate provoca disconfort și neplăceri. Cu toate acestea, poate fi ușor de tratat și de prevenit prin respectarea câtorva precauții simple. Dacă bănuiți că aveți micoză la picior, este important să vă adresați medicului dumneavoastră pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *