Micoza piciorului de atlet este o boală contagioasă care îi afectează în principal pe cei care fac sport. Simptomele și tratamentul acestei micoze
Micoza piciorului este generată de un grup de ciuperci dermatofite. Ea face parte din clasa dermatomicozelor sau a micozelor superficiale care afectează pielea lipsită de păr. Aceste infecții sunt răspândite în mediile cu un nivel ridicat de umiditate: dușurile și vestiarele din sălile de sport, piscinele și saunele, locuri ideale pentru proliferarea ciupercilor. Afectează mai ales mâinile, picioarele și zona inghinală. în general, se tratează cu terapii la fața locului, iar în cazul micozelor mai încăpățânate se apelează la medicamente administrate pe cale orală, după cum explică experții dermatologi de la Humanitas.
Ce este piciorul atletului?
Contrar a ceea ce ar putea sugera numele, „Piciorul atletului” sau Tinea Pedis (Tinea Pedis) nu afectează doar sportivii. Este un microb enervant pentru picioarele multor persoane: este de fapt o boală contagioasă larg răspândită, cauzată de un grup de ciuperci dermatofite. Face parte din clasa dermatomicozelor sau a micozelor superficiale care afectează pielea fără păr (piele glabra).
Subiecții cu risc
Afectează în principal bărbații, adulții și persoanele în vârstă, precum și persoanele cu apărări imunitare scăzute, incapabile să lupte împotriva infecției. Nu numai atât, purtarea șosetelor sau a pantofilor închiși, nerespirabili, favorizează apariția infecției, iar transpirația facilitează proliferarea acesteia.
Mediul de proliferare
Aceste infecții sunt foarte frecvente în mediile cu un nivel ridicat de umiditate: dușurile și vestiarele din sălile de sport, piscinele și saunele. În aceste spații comune, pielea poate întâlni ciuperci, oaspeți nepoftiți care proliferează în aceste locuri. Uneori, acestea sunt microorganisme care sunt deja prezente pe piele și devin patogene, provocând micoze. Cea mai frecventă manifestare cutanată la persoanele care practică sportul este cunoscută sub numele de picior de atlet. Aceste microorganisme locuiesc în principal în spațiile interdigitale ale picioarelor sau în pliurile inghinale, în unele cazuri putând ajunge la unghii și la palma mâinii.
Simptomele piciorului atletului
Primul simptom al infecției fungice pe pielea picioarelor este mâncărimea, urmată de eritem (roșeață) și descuamare (uscăciune) care poate fi limitată la o zonă mică (în special între degetele de la picioare) sau la întreaga talpă a piciorului. Descuamarea poate fi severă și poate prezenta despicături profunde și dureroase ale pielii și poate fi complicată de o infecție bacteriană, în special la persoanele în vârstă. În plus, pielea de pe tălpile picioarelor se poate întări.
Diagnostic
Diagnosticul se face prin examinarea medicală a picioarelor. În general, medicii diagnostichează infecția pe baza simptomelor și a aspectului zonei afectate. Dacă diagnosticul nu este clar, aceștia efectuează în general o răzuire a pielii și o examinează la microscop.
Tratament
Tratamentul tinea pedis constă în utilizarea de medicamente antifungice aplicate direct pe zona afectată. Dar tinea pedis tinde să reapară și administrarea medicamentelor antifungice poate fi necesară pentru o perioadă lungă de timp. Medicamentele antifungice administrate pe cale orală (itraconazol și terbinafină) dau rezultate bune, dar au efecte secundare. Cel mai eficient tratament pentru a reduce recidivele ar putea fi o combinație de medicamente antifungice orale și topice (la fața locului) în același timp.
Pe lângă medicamente și prevenție
Recidivele pot fi conținute prin reducerea umidității pe picioare și în pantofi. Un pantof deschis permite piciorului să respire. În plus, spațiile dintre degetele de la picioare trebuie uscate cu grijă după baie. Pentru a menține picioarele uscate, se pot folosi pulberi antifungice (cum ar fi myconazol), violet de gențiană, o soluție de clorură de aluminiu sau picioarele pot fi înmuiate într-o soluție de Burow (subacetat de aluminiu).